Rawatan Untuk Penyakit Hipotiroid

Rawatan Untuk Penyakit Hipotiroid | YY disahkan mula menghidap penyakit hipotiroid ni setelah dua kali minum radioaktif iodin (RAI) pada tahun 2015. Secara jujuirnya ia adalah satu pengalaman yang berbeza di antara penyakit hipotiroid dan hipertiroid. Ini kerana hipotiroid berlaku apabila kelenjar tiroid tidak berfungsi secara optimum sehingga hormon tidak dapat dikeluarkan dengan secukupnya. Kondisi penyakit hipotiroid memang terbalik dengan hipertiroid. Nak bagi korang lagi mudah faham, secara ringkasan, hipertiroid berlaku apabila kalenjar tiroid terlalu aktif manakala hiportiroid pula adalah sebaliknya, Faham?

Harus diingat bahawa ubat yang dimakan, atau selepas menjalani pembedahan atau rawatan iodin radioaktif untuk merawat fungsi tiroid boleh menyebabkan penyakit hipotiroid. Lagi satu nak share, penyakit hipotiroid ni lazimnya adalah disebabkan keradangan pada kelenjar tiroid yang dipanggil tiroiditis. Tiroiditis ini boleh menyebabkan rasa sakit atau ia mungkin tidak mempunyai simptom langsung.

Rawatan Untuk Penyakit Hipotiroid
Imej http://bit.ly/2xKGrUK

Nama lain untuk hipertiroid ini adalah Hashimoto iaitu sejenis penyakit autoimun yang merangsang pertahanan badan supaya mengeluarkan antibodi terhadap kelenjar tiroid. Akibatnya, otak mengeluarkan isyarat melalui hormon perangsang tiroid supaya kelenjar tiroid berkerja lebih kuat. Keadaan ini akan menyebabkan kelenjar tiroid membesar dan ia dikenali sebagai goiter. Bila ia berterusan, kelenjar tiroid tidak lagi dapat mengeluarkan hormon yang diperlukan oleh badan.

Hipotiroid ini jika tidak dirawat, korang berhadapan dengan risiko sakit jantung kerana mengalami masalah kolesterol tinggi. Jika hamil, pesakit wanita berisiko alami preeklampsia (tekanan darah tinggi dan tanda kerosakan sistem organ lain, biasanya buah pinggang), anemia, kelahiran pramatang, bayi yang dilahirkan kurang berat badan, bayi meninggal dunia ketika dilahirkan dan pendarahan serius selepas bersalin. Keadaan ini semua boleh dielakkan kalau korang menerima rawatan yang betul.

Antara simptom hipotiroid yang perlu korang tahu adalah  letih, naik berat badan, sembelit, sakit-sakit badan, rasa sejuk, kulit kering, badan bengkak atau sembab, kemurungan, pemikiran tidak cergas, suara serak, kedatangan haid tidak teratur atau pendarahan berlebihan, kurang subur, kurang keinginan seksual, kebas di tangan, kerap lupa dan mudah bingung. Tapi korang tak perlu bimbang sebab penyakit hipotiroid ini mudah dirawat, cuma korang terpaksa mengambil hormon tiroksin seumur hidup.

Rawatan Untuk Penyakit Hipotiroid
Imej http://bit.ly/2yPwvaZ

Yang best sikit nak dengar pasal penyakit hipotiorid ini adalah ubatan yang digunakan lebih selamat dimakan dalam tempoh lama berbanding ubatan yang digunakan untuk merawat hipertiroid. Rawatan yang diberikan oleh doktor untuk penyakit hipotiroid ini adalah bertujuan untuk meningkatkan semula paras hormon tiroid ke paras normal. Ubat-ubat yang digunakan juga menyerupai kedua-dua jenis hormon tiroid, iaitu hormon T3 dan T4. Sepanjang korang menjalani rawatan, berdasarkan pemantauan, dos ubat juga mungkin diubah bergantung kepada aras hormon tiroid korang.

Berikut adalah jenis rawatan yang digunakan untuk penyakit hipotiroid.

a. Levothyroxine

Ubat ini memang digunakan secara meluas sebagai gantian kepada hormon tiroid. Ia mempunyai kesan yang lebih panjang dan potensi yang lebih konsisten. Ubat ini diambil sekali sehari pada dos yang ditetapkan oleh doktor semasa perut kosong. Dos permulaan yang biasa ialah 50 sehingga 100 mikrogram. Daripada pembacaan, YY difahamkan bahawa dos ini perlu dikurangkan bagi pesakit yang lebih berusia atau mempunyai penyakit berkaitan jantung kerana mereka lebih sensitif kepada hormon tiroid. Dos permulaan bagi kumpulan pesakit seperti ini adalah 25 mikrogram.

Rawatan Untuk Penyakit Hipotiroid
Ubat gantian hormon, Levothyroxine

Kesan sampingan ringan untuk ubat ini adalah seperti rasa gelisah, tubuh bergetar, lemah otot, banyak berpeluh, jantung berdegup laju, penurunan berat badan dan beberapa keadaan lain yang hampir menyamai simptom hipertirod. Tapi keadaan ini kebiasaannya berlaku ketika kali pertama tubuh badan kita cuma menyesuaikan diri dengan dos ubat yang diberikan.

b. Liothyronine

Ubat ini ialah sediaan sintetik bagi hormon T3. Khabarnya ia mempunyai waktu bertindak yang lebih cepat berbanding levothyroxine. Oleh sebab itu, ia sesuai digunakan untuk kes-kes hipotiriod yang lebih serius dan memerlukan kesan T3 yang lebih pantas. Ubat ini jarang diberikan kepada pesakit hipotiriod kecuali untuk kondisi yang YY sebutkan tadi. No wonder YY sukar mendapatkan maklumat mengenai ubat ini. Anywaykorang boleh menghubungi Pusat Panggilan Farmasi Kebangsaan (NPCC) di talian 1-800-88-6722 jika inginkan maklumat lanjut.

Sebelum YY mengakhiri blog entry ini, YY nak share sikit siapakah golongan yang berisiko mengalami hipotiroid sebab ada orang pernah bertanya. Surprisingly, ia lebih kerap berlaku kepada golongan wanita, iaitu tujuh kali lebih tinggi berbanding lelaki. Penyakit hipotiroid ini berlaku pada satu kes bagi setiap 50 wanita dan satu kes bagi setiap 1,000 lelaki. Mungkin statistik ini lebih tinggi sebab ramai tidak sedar mereka mengalami masalah hipotiroid. Walaupun masalah tiroid boleh berlaku pada bila-bila masa, kajian mendapati ia lebih kerap terjadi apabila umur kitra semakin meningkat.

So rajin-rajin buat pemeriksaan kesihatan. Jangan pandang remeh sebarang perubahan pada badan. Apapun YY harap perkongsian hari ini memberi manfaat buat semua pesakit hipotiroid (^_^)

Sumber artikel,http://bit.ly/2orImdb
Sumber gambar, http://bit.ly/2nRquH8

Entri lain yang berkaitan:
1. Aku dan Hipertiroid
2. Kehidupan Seorang Pesakit Hipertiroid
3. Dari Hipertiroid Ke Hipotiroid
4. Hanya Pesakit Tiroid Memahami Pesakit Tiroid
5. Pesakit Tiroid Harus Sertai Grup Ini
6. Makanan Yang Pesakit Tiroid Perlu Elak
7. Rawatan Untuk Penyakit Hipertirod
8. Pesakit Tiroid Tak Suka Dengar Perkataan Awak Tak Kelihatan Sakit
9. Rawatan Untuk Penyakit Hipotirod

Kenapa Perlu Beli Vivo 7 Plus di Senheng

Kenapa Perlu Beli Vivo 7 Plus di Senheng | YY pasti korang semua mengenali Senheng kerana ia bukanlah satu nama asing dalam rantaian kedai penjualan barangan elektronik. Sejak ia mula ditubuhkan pada tahun 1989, Senheng sudah dikenali sebagai salah satu kedai rantaian barangan penggunaan elektronik yang terkemuka di Malaysia sehingga ke hari ini. Untuk pengetahuan korang, bermula pada 26 September sehingga 15 Oktober 2017, semua pengemar telefon pintar Vivo 7 Plus boleh membeli telefon berkenaan di mana-mana cawangan Senheng atau senQ. Menarik bukan?

Kalau korang nak tahu, ada beberapa tawaran menarik bakal korang perolehi dengan setiap pembelian telefon pintar Vivo 7 Plus. Tapi ada syarat! Syarat dia, korang harus membuat pembelian tersebut secara dalam talian di laman web rasmi Senheng. Macamana? Meh duduk rapat sikit, YY kasi explain sama korang.

Kenapa Perlu Beli Vivo 7 Plus di Senheng
Klik imej untuk info

Sepanjang tempoh promosi ni, korang boleh memiliki telefon pintar Vivo 7 Plus berdasarkan warna kegemaran korang (hitam atau emas), pada harga serendah RM1,499! Bukan itu sahaja, korang juga boleh memiliki backpack edisi terhad FIFA sempena Piala Dunia dan voucher Watson bernilai RM10 secara PERCUMA!

Nak tahu kenapa korang kena beli Vivo 7 Plus di Senheng atau senQ? YY akan kongsikan pada korang bukan satu, tapi tiga sebab kenapa korang kena beli telefon pintar Vivo 7 Plus ni secara dalam talian di Senheng.

1. Pilihan untuk membeli secara ansuran selama 24 bulan

Yup! Betullah apa yang korang baca tu. Selain itu korang juga boleh memilih untuk membeli telefon pintar tersebut dengan harga penuh dengan atau tanpa ansuran. Tapi kalau korang nak membuat pembayaran penuh pun takde masalah. Akan ada Extensive Installment Option untuk korang. Bagi yang membuat pembayaran secara ansuran selama 24 bulan, korang boleh gunakan bank seperti Maybank, Maybank AMEX, Public Bank, dan HSBC. Dengan cerita Citibank pun akan turut serta tak lama lagi.

Kenapa Perlu Beli Vivo 7 Plus di Senheng
Vivo V7 Plus Black. Klik imej untuk info
Kenapa Perlu Beli Vivo 7 Plus di Senheng
Vivo V7 Plus Gold. Klik imej untuk info

2. Warranty tambahan selama setahun di bawah Skim Keahlian PlusOne

Dengan hanya menjadi ahli PlusOne pada kadar keahlian serendah RM12, korang boleh menikmati warranty tambahan selama setahun! Betul tak tipu!

Dah lah warranty pembelian telefon Vivo 7 Plus ni korang memang dah dapat bila buat pembelian pre-order, dapat warranty tambahan pula lagi! Tak ke untung namanya tu! Bagi ahli PlusOne sedia ada pula, korang perlu log masuk laman sesawang senheng.com.my atau senq.com.my. Lepas tu korang perlu buat pembelian pre-order Vivo 7 Plus untuk memastikan korang layak mendapatkan warranty tambahan selama setahun seperti yang dinyatakan.

Kenapa Perlu Beli Vivo 7 Plus di Senheng
Spesifikasi Vivo V7 Plus

3. Kos penghantaran percuma

Inilah adalah sebab terakhir kenapa korang kena beli telefon pintar Vivo 7 Plus di Senheng atau senQ. Sebab terakhir bagi YY antara paling best. Kalau YY lah kan, disebabkan kos penghantaran ni aje adalah penyebab YY tak akan teruskan pembelian secara dalam talian. Dasar kedekut! Haha! Tapi tak usah risau, di Senheng atau senQ penghantaran telefon pintar Vivo 7 Plus ini adalah percuma ke alamat yang korang sertakan di seluruh negara termasuk Sabah dan juga Sarawak. Best kan?

Tu dia tiga sebab kenapa korang kena beli telefon pintar Vivo 7 Plus di Senheng atau senQ. Lagi satu YY nak share cerita best ni. Senheng ada menyediakan program yang dikenali sebagai Trade In Program. Program ini membolehkan korang menukar telefon lama korang untuk membeli telefon baru idaman korang. Tapi untuk sertai program ini, korang kena pergi ke mana-mana cawangan Senheng atau senQ berdekatan korang. Untuk maklumat lanjut, korang boleh layari http://www.senheng.com.my/trade-in-rebate atau klik banner di bawah

Kenapa Perlu Beli Vivo 7 Plus di Senheng
Trade In Program. Klik imej untuk info

Dah penat dah tangan YY ni dok menaip semata-mata nak bagi galakan korang membeli di Senheng atau senQ. Ni kalau tak tertarik juga, YY kena mandi air bungalah jawabnya! Haha! Anyway kalau korang berminat untuk membeli telefon pintar Vivo 7 Plus ni, korang boleh layari http://www.senheng.com.my/v7plus atau klik mana-mana imej di atas.

Semoga entri hari ini memberi manfaat kepada korang (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...